Associació de Comerciants

Menu

Filter

Social

Sta. Gemma, la primera carnisseria del barri

 

La Gemma i l'equip de la carnisseria

La Gemma i l’equip de la carnisseria

No és casualitat que la Gemma Fusté (61) es digui com l’església que hi ha ubicada davant de la seva carnisseria. Els seus pares, malgrat ser del barri del Poblenou, pujaven a missa a aquest temple, molt allunyat de la seva residència.

Gràcies a aquestes incursions van descobrir un local i un pis a la venda i van decidir invertir-hi. Ens ho explica la Gemma, propietària de la Carnisseria Sta Gemma, i filla de carnissers de tres o quatre generacions.

La família de la Gemma regentava una carnisseria al Poblenou que va haver de tancar per un litigi a finals dels anys 50. No s’ho van pensar dos cops i van decidir obrir una altra carnisseria en un barri completament nou i incipient, Pedralbes, per sobre de la Diagonal. Era el 1960.

“En aquella època era tan petit i poc habitat”, explica la Gemma, “que el meu pare comptava els pisos i deia que si cada pis es gastava una pesseta en el seu negoci podrien tirar endavant.”

No van ser moments fàcils, la família (tres filles, pare, mare i dos àvies) va comprar el local i el pis superior del carrer Manila i van portar una vida molt austera per poder pagar deutes.

El local va començar dividit en dos (cansaladeria i carnisseria) per un vidre, que encara els veïns més vells recorden, amb un forat per on els dos caixers es passaven el canvi. La Gemma va començar a treballar ben aviat. “Amb 14 anys, que venia de l’escola dels Salesians, em posava darrera del taulell a fer hores i un dia una treballadora va plegar, i ja no em vaig moure del taulell, fins avui”. Cap de les germanes va apostar pel negoci i la Gemma i el seu marit s’en van fer càrrec.

La botiga ha anat evolucionant i fent reformes, adaptant-se al temps i a les noves formes de consum, ara que als matrimonis treballen marit i muller. Ara tenen més menjars precuinats o manipulats que mai (mandonguilles, pinxos adobats…) però sempre han apostat per la carn de qualitat, per tenir un bon producte.  El producte estrella és la vedella. La Gemma recorda les paraules del seu pare, que li deia que sempre que tingués bon gènere vendria.

Amb els embotits també van anar a poc a poc. “Vam començar amb un formatge”, recorda la Gemma, “i ara en tenim un munt”. Era un moment en què al carrer no havia cap altre comerç, eren els proveïdors principals d’aliments.

En tots aquests anys la Gemma també ha vist una evolució en el consum. “Abans la gent gastava amb més alegria, demanaven filets, compraven més i això es notava sobretot el Nadal, per aquestes dates però d’uns anys cap aquí, i no parlo només de la crisi, això ha canviat i baixat regularment, sembla que no hi hagi aquella il·lusió d’abans”, diu.

A banda de la Gemma i el seu marit hi ha dos treballadors a la carnisseria. Un va arribar ja fa 28 anys mentre que la seva companya és més recent però s’ha integrat molt bé.  El barri també provoca anècdotes, la Gemma ha preparat carn per tota mena de personatges famosos, fins i tot el Johan Cruyff, recorda rient.

Carnisseria Sta. Gemma, C/Manila, 51

 

 

 

 

 

 

Deja una respuesta

Your email address will not be published.

*